Europascouts?

Je zoekt zin te geven aan je leven, een zin die leidt tot je altijd te overtreffen, tot vreugde krijgen en geven? Je wilt avontuur, spel, inspanning, gedeeld ideaalbeleven met anderen? Je wilt leren te dienen in een sfeer van vertrouwen en verantwoordelijkheid?

Kom en zie wat er in onze eenheden gebeurt!

Trailer van de Eurojam (2014)

Gezondheid — Karakter

Volgens de honderdjarige traditie van Baden-Powell, is scouting een ideale aanvulling van de opvoeding thuis en op school: die heeft als doel mannen en vrouwen te vormen met karakter, bewust van hun waardigheid en loyaal, in goede gezondheid, die hun verstand kunnen gebruiken op een creatieve manier, in staat om hun leven op te bouwen en de obstakels op die weg te boven te komen met optimisme.

Vreugde

Met een integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het oog, erft Europascouting de traditie van E.P. Jacques Sévin, en houdt de volheid van de geestelijke dimensie in bij de jongeren.

Dienstbaarheid

Als burgers van hun gewest, van België en van Europa hebben Franstalige en Nederlandstalige Scouts en Gidsen eenheden over heel het land gelanceerd. Ze zijn, over de grenzen heen, in 18 Europese landen aanwezig.

I have over and over again explained that the purpose of the Boy Scout and Girl Guide Movement is to build men and women as citizens endowed with the three H’s namely, Health, Happiness and Helpfulness. The man or woman who succeeds in developing these three attributes has secured the main steps to success this Life (Lord Robert Baden Powell of Gilwell).

Een reportage uit België over de Europascouts (2012).

De Europascouts staan voor authentieke scouting in de huidige maatschappij, met en voor kinderen van vandaag! Scoutstradities zoals de scoutswet, de belofte, de patrouillewerking, het Jungleboek, het spelen in en met de natuur … zien wij als pedagogische middelen om elk kind, elke jongere en elke leider te helpen groeien tot sterke, verantwoordelijke en vrije volwassenen. We doen dit over de grenzen heen, met 65 000 jongeren in 20 landen waar wij actief zijn!

Nederland heeft een lange traditie van actieve en zeer waardevolle jeugdbewegingen. Wij zijn blij dat onze leden als Europascout of –gids hun steentje kunnen bijdragen aan dit geheel.

Pluralistisch zijn, betekent onder andere dat men aanvaardt dat er in een samenleving verschillende culturele en sociale groepen in harmonie naast elkaar bestaan. Wij zijn blij dat er zoveel enthousiaste jeugdverenigingen zijn die respectvol naast elkaar leven. Dit biedt ook de beste garanties voor de ouders dat ze voor hun kinderen kunnen kiezen voor wat op basis van hun opvoeding het beste lijkt. De Europascouts koestert de meerwaarde van dit verschil in onze samenleving. De rijke verscheidenheid kan, maar hoeft daarom niet per definitie in elke vereniging aanwezig te zijn, anders hadden we maar één jeugdvereniging nodig waarin alle levensbeschouwingen aanwezig zijn.

Voor elk wat wils proberen aan te bieden of gaan voor een eenduidig traject ?

Wij bieden een christelijke omgeving aan waarin jongeren, ongeacht hun geloofsbeleving, de ruimte krijgen om met elkaar vrij te praten over geloof en zo het geloof kunnen ontdekken. Waarden als naastenliefde, respect voor elkaar, vrijheid en openheid naar iedereen staan centraal. Aan hen om te ontdekken of ze deze richtingwijzers waardevol vinden.

Wij dragen een uniform en door dat te dragen, krijgt elk kind de kans om echt te ZIJN, met zijn talenten en zijn karakter, en dit los van alle uiterlijke tekenen van rang of stand.

Wij willen dus in de kolonie van de bevers, in de welpenhorde, in de patrouille met zijn patrouilleleider en tijdens de voorbereiding op leiderschap, samen met de ouders, elk kind, elke jongere actief ondersteunen in zijn groei naar volwassenheid en in het verwerven van een eigen identiteit.

(naar een tekst van Nathalie Flama)