Europascouts?

eu-logoDe Scouts of Europe-beweging werd in 1956 in Keulen opgericht door 50 jonge Franse en Duitse Scout-leiders die vrede wilden opbouwen en die de tragedies van de twee wereldoorlogen niet opnieuw wilden zien. De beweging is geschoeid op de leest van de Baden-Powell Pedagogiek en verrijkt door pater Jacques Sevin die het ingebed heeft in een Europees broederschap. De beweging telt vandaag 70.000 leden in 20 verenigingen in Europa en Canada.

Deze broederschap, hoe leeft het vandaag?

Alle Europascouts dragen hetzelfde uniform, leggen dezelfde belofte af, delen dezelfde wet, dezelfde pedagogiek, hetzelfde christelijke geloof en gedeelde gemeenschappelijke gebeurtenissen zoals de Euromoot, Eurojam, de broederschap van 12 sterren en Masterdiploma weekeinden.

Je wilt zin geven aan je leven, een zin die ertoe leidt dat je je altijd zult overtreffen, je vreugde zult beleven die je aan anderen door zult geven? Je wilt avontuur, spel, inspanning, en met anderen een gedeeld ideaal beleven ? Je wilt leren dienen in een sfeer van vertrouwen en verantwoordelijkheid?

Gezondheid – karakter

Volgens de honderdjarige traditie van Baden-Powell, is scouting een ideale aanvulling op de opvoeding thuis en op school, die als doel heeft mannen en vrouwen te vormen met karakter, bewust van hun waardigheid, loyaal, gezond, die hun verstand kunnen gebruiken op een creatieve manier, en die in staat zijn om hun leven op te bouwen en de obstakels op die weg met optimisme te boven te komen.

Vreugde

Met als doen een integrale ontwikkeling van de menselijke persoon, erft Europascouting de traditie van E.P. Jacques Sévin.

Dienstbaarheid

Als burgers van hun gewest, van Nederland en van Europa hebben Franstalige en Nederlandstalige Scouts en Gidsen eenheden over heel het land opgericht. Ze zijn, over de grenzen heen, in 18 Europese landen aanwezig.

I have over and over again explained that the purpose of the Boy Scout and Girl Guide Movement is to build men and women as citizens endowed with the three H’s namely, Health, Happiness and Helpfulness. The man or woman who succeeds in developing these three attributes has secured the main steps to success this Life (Lord Robert Baden Powell of Gilwell).

De Europascouts staan voor authentieke scouting in de huidige maatschappij, met en voor kinderen van vandaag! Scoutstradities zoals de scoutswet, de belofte, de patrouillewerking, het Jungleboek, het spelen in en met de natuur … zien wij als pedagogische middelen om elk kind, elke jongere en elke leider te helpen zich te ontwikkelen tot sterke, verantwoordelijke en vrije volwassenen. We doen dit over de grenzen heen, met 70 000 jongeren in de 20 landen waarin wij actief zijn!

p1040414Pluralistisch zijn, betekent onder andere dat men aanvaardt dat er in een samenleving verschillende culturele en sociale groepen in harmonie naast elkaar bestaan. Wij zijn blij dat er zoveel enthousiaste jeugdverenigingen zijn die respectvol naast elkaar leven. Dit biedt ook de beste garanties voor de ouders dat ze voor hun kinderen kunnen kiezen wat op basis van hun opvoeding het beste lijkt. De Europascouts koestert de meerwaarde van dit verschil in onze samenleving.

Wij bieden een christelijke omgeving aan waarin jongeren, ongeacht hun geloofsbeleving, de ruimte krijgen om met elkaar vrijelijk te praten over geloof en zo het geloof kunnen ontdekken. Waarden als naastenliefde, respect voor elkaar, vrijheid en openheid naar iedereen staan centraal. Aan hen om te ontdekken of ze deze richtingwijzers waardevol vinden.

Wij dragen een uniform. Door dat te dragen, krijgt elk kind de kans om zichzelf te ZIJN, met zijn talenten en zijn karakter, en dit los van alle uiterlijke tekenen van rang of stand.

In de kolonie van de bevers, in de welpenhorde, in de patrouille met zijn patrouilleleider en tijdens de voorbereiding op leiderschap, willen wij samen met de ouders, elk kind, elke jongere actief ondersteunen in zijn of haar groei naar volwassenheid en het verwerven van een eigen identiteit.

(naar een tekst van Nathalie Flama)

Een reportage uit België over de Europascouts (2012)

Eurojam 2014