Celebrate the Guides and Scouts of Europe 60th Anniversary

s5_logo
In de periode na de Tweede Wereldoorlog groeide de gedachte van een Europese eenwording. In deze geest namen Franse en Duitse scoutingleiders in 1956 het initiatief tot oprichting van de Fédération du Scoutisme Européen. Zij engageerden zich vanuit een christelijk-oecumenisch perspectief voor dienst aan het vaderland en voor een verenigd en broederlijk Europa.

De Union internationale des Guides et Scouts d’Europe (UIGSE) groeide uit tot een internationale scoutingfamilie met ca. 65.000 leden in een zestiental Europese landen. De UIGSE is pauselijk erkend en bezit adviseurstatus bij de Raad van Europa.

Dit jaar bestaat de Union internationale des Guides et Scouts d’Europe 60 jaar. Om deze bijzondere verjaardag te vieren, is het initiatief genomen tot de Scouteurop’Tour. Een houten vlam, symbool van de Europese verbondenheid waar de UIGSE zich voor inspant, reist doorheen de verschillende landen waar Europascouts en -Gidsen actief zijn.

Op zaterdag 1 oktober 2016 is de vlam van de Scouteurop’Tour in Nederland. Het programma van deze dag is als volgt:

10.00   :           ontmoeting in Den Haag (bij Résidence Château Bleu, Leidsestraatweg 15, 2594 BA Den Haag)

10.15   :           verschillende groepen trekken op naar een centrale ontmoetingspunt (één groep draagt de vlam van de Scouteurop’Tour mee)
10.45   :           gezamenlijke spelen rond de vlam en rond het thema van de Europese eenwording
12.30   :           lunch
13.00   :           bijeenkomst, korte toespraken door Mathilde Loury (nationaal commissaris Gidsen), Martin Hafner (federaal commissaris),

Maarten Over (voorzitter), ceremonie rond de vlam, investituur en eedaflegging

14.00   :           vertrek naar de Sint-Jacobuskerk, Parkstraat 65a, 2514 JE Den Haag
15.00   :           eucharistieviering met als hoofdcelebrant Mgr. Aldo Cavalli, Apostolisch Nuntius in het Koninkrijk er Nederlanden
16.30   :           ontmoeting met ouder en kinderen, foto’s van de zomerkampen, informatie over de werking en de doelstelling van de Europascouts
18.00   :           einde

Tijdens de dag is er mogelijkheid voor interviews met leiding en met scouts en gidsen.

Voor vragen en contact zijn beschikbaar:

Mevr. Sylvie Thomeer
<sylviethomeer@yahoo.fr>,
Mevr. Ciska de Wit-Blanken
<ciska.blanken@gmail.com>,

of: europascout.nl@gmail.com.

Nadere informatie over de Europascouts en -Gidsen vindt u:
– op de website van de internationale vereniging: http://uigse-fse.org
– op de website van de opstartende Nederlandse vereniging: https://europascouts.nl
– op de website van de Franse tak (internationaal de grootste): www.scouts-europe.org
– over de Scouteurop’Tour: www.scouteuroptour.eu

Mathilde Loury: Nationaal Gedelegeerde UIGSE